Banner di Iliochori - Iliochorion
Καλωσήρθατε στο Ηλιοχώρι, το χωριό του ήλιου, στην καρδιά της Ηπείρου, στη δυτική Ελλάδα. Ένας τόπος που κανένας δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να τον επισκεφτεί!!
Logo Facebook Logo Twitter Logo Youtube Logo Vimeo

 

 

ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟΥ

17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Η εκκλησία βρισκόταν στο δρόμο προς τον Aγιο Ματθαίο. Ξεκινώντας από τον πλάτανο, και πιο συγκεκριμένα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου προς το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, και ακολουθώντας τον παλιό δρόμο προς τον παλιό νερόμυλο. Στις 17 Ιανουαρίου γινόταν εκεί η λειτουργία και κατόπιν ο κόσμος επισκεπτόταν τους εορτάζοντες.

18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Η λειτουργία γινόταν στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται κάτω από το χωριό, στον παλιό δρόμο για τη Λάιστα.

01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
Ήταν μια μεγάλη γιορτή για τους κατοίκους του Ηλιοχωρίου. Οι οικογένειες πήγαιναν στα αμπέλια γύρω από το χωριό γιορτάζοντας και παρακαλώντας τον Aγιο για καλό καιρό την χρονιά που έρχεται.

24 ΜΑΪΟΥ: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Η εκκλησία βρισκόταν στην περιοχή Αστιαγιά, μιάμιση ώρα κάτω από το Ηλιοχώρι. Στον Aγιο Ιωάννη υπήρχε το έθιμο να ετοιμάζεται γεύμα με θαλασσινά.

20 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
Αυτή η γιορτή είναι στη μνήμη του Προφήτη Ηλία, προστάτη του Ηλιοχωρίου. Πρόκειται για μια θρησκευτική και λαϊκή γιορτή μαζί, με τις γυναίκες να ετοιμάζουν την εκκλησία πολλές μέρες πριν.
Το λαϊκό πανηγύρι, αρχίζει το βράδυ της 19ης Ιουλίου. Στη μέση της πλατείας οι Ηλιοχωρίτες αρχίζουν τους παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου, και ιδιαίτερα του Ζαγορίου, με τη συνοδεία της ορχήστρας (τα "όργανα").
Το πρωί της 20ής Ιουλίου γίνεται η θρησκευτική πανήγυρις: οι χωριανοί πηγαίνουν πεζή από το χωριό στον Προφήτη Ηλία. Μετά τη λειτουργία επισκέπτονται τα σπίτια των εορταζόντων για να τους ευχηθούν. Το ίδιο βράδυ στην κεντρική πλατεία ξαναστήνεται το πανηγύρι, με χορό μέχρι το πρωί. Αυτή η γιορτή είναι η αφορμή για πολλούς ανθρώπους που κατάγονται απ' αυτό το μέρος αλλά τώρα ζουν μακριά, να επιστρέψουν στο Ηλιοχώρι. Η γιορτή προσελκύει και επισκέπτες από τις γύρω πόλεις, που ανυπομονούν να γευτούν τα φαγητά και τα κρασιά του Ζαγορίου.

6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
Η ομώνυμη εκκλησία βρισκόταν στην περιοχή του Λιποχωρίου, ανάμεσα στο Ηλιοχώρι και στο Βρυσοχώρι. Αυτή η γιορτή ήταν αφορμή για συνάντηση των δύο χωριών. Σήμερα η λειτουργία γίνεται στον Aγιο Μηνά. Και σε αυτή τη γιορτή συνηθίζεται να τρώνε ψάρι.
Σήμερα, μετά τη λειτουργία μαζεύονται σε ένα σπίτι για γλυκό, καφέ, τσίπουρο, ακόμα και ψητό μπακαλιάρο, για να τιμήσουν την παράδοση.

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ)
Γιορτάζεται στην εκκλησία της Παναγίας, 800 μ από το κέντρο του Ηλιοχωρίου.
Η εκκλησία βρίσκεται στη θέση ενός μοναστηρίου της οθωμανικής περιόδου - υπάρχουν μαρτυρίες σε παλιές εικόνες.
Στα βόρεια της εκκλησίας, κρυμμένη μέσα στους θάμνους, διατηρείται ακόμα μια κατακόμβη, που χρησιμοποιούνταν από τους μοναχούς σε ώρα ανάγκης.
Στην Παναγία μπορεί κανείς να θαυμάσει τη
βενετική καμπάνα του 1896. Αυτή η καμπάνα προσφέρθηκε στην εκκλησία του χωριού από μια ελληνική οικογένεια που μετανάστευσε στη Βενετία για να γλιτώσει από τους Τούρκους.

 
Ηλιοχώρι - Ντομπρίνοβο: Στα σύνορα του κόσμου, όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει, γεμάτο μουσική, χορό, ρυθμό, ιστορία, περιπέτεια, μαγεία. Μια συνάντηση με έναν από τους τελευταίους παραδείσους που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Spiti to Mellis in Iliochori
Spiti to Mitzos in Iliochori
Spiti to Tzoulakis in Iliochori
ILIOCHORI

Copyright © Ηλιοχώρι 2002 - 2019
Powered By
Theodorosmellis.com