ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ

Χάρτης της Ιταλίας

Από την Ιταλία:
Μπορείτε να φτάσετε στο λιμάνι της Κέρκυρας, ξεκινώντας από το λιμάνι της Τεργέστης, της Βενετίας, της Ανκόνας, του Μπαρί, του Μπριντίζι ή του Οντράτο. Υπάρχουν πολλές ακτοπλοικές εταιρείες που συνδέουν την Ελλάδα και την Ιταλία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η Ηγουμενίτσα είναι επίσης η αφετηρία της Εγνατίας Οδού http://www.egnatia.eu. Πρόκειται για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που διασχίζει τα βουνά της Πίνδου, επιτρέποντας γρήγορη επικοινωνία με τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη και ακόμη και με την Κωνσταντινούπολη. Ο αρτηριακός δρόμος διασχίζει τα σύνορα με την Τουρκία αφότου διασχίσει τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Φωτογραφία της Αθήνας 2

Από την Αθήνα:
Το Ηλιοχώρι είναι επίσης εύκολα προσβάσιμο από την Αθήνα. Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος http://www.aia.gr, που έχει δύο πτήσεις την ημέρα προς το αεροδρόμιο Πύρρος. Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο στα δεξιά, συναντάτε την διασταύρωση για την Κόνιτσα. Είτε με αυτοκίνητο, ταξί ή λεωφορείο, μπορείτε να πάρετε τον αυτοκινητόδρομο από την Αθήνα μέχρι τα Ιωάννινα, μια διαδρομή 4 ωρών. Για όσους αγαπούν τις πανοραμικές θέες, μπορείτε να θαυμάσετε τη νέα γέφυρα που συνδέει το Ρίο Αντίρριο, που ονομάζεται Γέφυρα http://www.gefyra.gr. Η Γέφυρα κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και θεωρείται ένα μηχανικό αριστούργημα.

Από τη Θεσσαλονίκη:
Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ελλάδας, μπορείτε επίσης να φτάσετε στα Ιωάννινα. Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο από το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης https://www.skg-airport.gr/, που έχει δύο πτήσεις την ημέρα προς το αεροδρόμιο Πύρρος. Μπορείτε να φτάσετε στο Ηλιοχώρι με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή ταξί μέσω της Εγνατίας Οδού, που έχει πάρει το όνομά της από την αρχαιότητα. Ο αυτοκινητόδρομος, που αποτελεί μέρος της Ε90, ξεκινά από την Ηγουμενίτσα, διασχίζει τη Πίνδο και τη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει για τη Θράκη μέχρι να φτάσει στα σύνορα με την Τουρκία. Το ελληνικό δημόσιο σύστημα μεταφορών ΚΤΕΛ παρέχει συνδέσεις όχι μόνο με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και με την Ηγουμενίτσα και άλλες πόλεις της Ηπείρου (Πρέβεζα, Άρτα) και της Θεσσαλίας (Λάρισα και Βόλος).
Φωτογραφία Θεσσαλονίκης 2
Φωτογραφία της Αθήνας 2

Από την Κέρκυρα:
Η Κέρκυρα, το νησί του Αχιλλέα και το νησί όπου ο Οδυσσέας αποβιβάστηκε για πρώτη φορά μετά την επιστροφή του στην Ιθάκη, παρέχει άμεσες πτήσεις προς την πόλη των Ιωαννίνων, πιο συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Πύρρος. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να πάρουν το καράβι που φτάνει στο δεύτερο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Μπορείτε επίσης να πάρετε την Εγνατία Οδό προς τα Ιωάννινα για 45 λεπτά. Αφού φτάσετε στα Ιωάννινα, μπορείτε να πάρετε το δρόμο για την Κόνιτσα, βγαίνοντας από τα Ιωάννινα. Μετά από 19 χιλιόμετρα θα βρείτε τη διασταύρωση για τα Ζαγοροχώρια στα δεξιά σας. Αφού περάσετε τα χωριά Τσεπέλοβο, Σκαμνέλι και Γυφτόκαμπος στα δεξιά του δρόμου, βλέπετε τη Λάιστα. Μετά από λίγα χιλιόμετρα έχετε φτάσει στο χωριό Ηλιοχώρι.

Από την Ηγουμενίτσα:
Μόλις φτάσετε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μπορείτε να πάρετε την Εγνατία Οδό προς την κατεύθυνση των Ιωαννίνων για 45 λεπτά. Αυτό το ταξίδι μπορεί να γίνει και με τα λεωφορεία ΚΤΕΛ https://ktelbus.com/ που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Αποχωρώντας από τα Ιωάννινα προς την Κόνιτσα (πόλη των αλόγων, από το Σλαβικό «Coni» που σημαίνει άλογο), μετά από 19 χιλιόμετρα στα δεξιά, θα βρείτε τον δρόμο προς τα Ζαγοροχώρια. Μετά από 50 χιλιόμετρα θα φτάσετε στο χωριό Ηλιοχώρι.

Φωτογραφία Ηγουμενίτσα 2

Από τα Ιωάννινα:
Αφού φτάσετε στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου βρίσκεται το Αεροδρόμιο Βασιλιάς Πύρρος, μπορείτε να αποκτήσουν πρόσβαση στον δρόμο που οδηγεί στην Κόνιτσα. Φεύγοντας από τα Ιωάννινα και κατευθύνοντας προς την Κόνιτσα, μετά από 19 χιλιόμετρα μπορείτε να βρείτε μια διασταύρωση που μετά από 50 χιλιόμετρα, θα σας οδηγήσει στο χωριό Ηλιοχώρι.

Φωτογραφία Γιάννινα 2
Οδική πινακίδα για να φτάσετε στο Ηλιοχώρι από την πόλη των Ιωαννίνων

Κατά τη διάρκεια της διαδρομή σας, στα 6 χιλιόμετρα στα αριστερά, μπορείτε να θαυμάσετε ένα μνημείο που αφιερώνεται στην γυναίκα της Ηπείρου. Μετά από 3 χιλιόμετρα, θα βρείτε στα δεξιά σας έναν δρόμο που οδηγεί σε μια πόλη που λέγεται Ελάτη. Σε αυτό το σημείο πρέπει να στρίψετε αριστερά για το Ηλιοχώρι. Μετά από 1 χιλιόμετρο θα βρείτε στα αριστερά σας το δρόμο προς τα χωριά Βίτσα και Μονοδένδρι, καθώς και τον δρόμο προς την Κοζάνη. Για να φτάσετε στο Ηλιοχώρι, πρέπει να συνεχίσετε προς τα δεξιά σας.

Οδική πινακίδα για να φτάσετε στο Ηλιοχώρι από την πόλη των Ιωαννίνων
Οδική πινακίδα για να φτάσετε στο Ηλιοχώρι από την πόλη των Ιωαννίνων
Οδική πινακίδα για να φτάσετε στο Ηλιοχώρι από την πόλη των Ιωαννίνων

Συνεχίστε για 3 χιλιόμετρα και θα βρείτε τη διασταύρωση για το Δίλοφο, μια άλλη τυπική πόλη της Ηπείρου. Μετά από 2 χιλιόμετρα στα δεξιά μπορείτε να θαυμάσετε τον ποταμό Βοϊδομάτη με τη χαρακτηριστική γέφυρα που ονομάζεται Γέφυρα. Μετά από λίγα μέτρα μπορείτε να βρείτε στα δεξιά τον δρόμο προς το Κουκούλι, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη γέφυρα Πλακίδας ή Καλογερικό, μία από τις πιο όμορφες γέφυρες στην Ελλάδα. Συνεχίστε το ταξίδι σας ευθεία. Μετά λίγων μέτρων θα βρείτε τον δρόμο για το Κουκούλι.

Μετά από 4 χιλιόμετρα στα αριστερά σας μπορείτε να θαυμάσετε το φαράγγι του Βίκου, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει “ισχυρή φωνή”. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εξαιρετικά φαράγγια στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε το Βραδέτο, του οποίου το όνομα σημαίνει περιοχή με ελάτα από τη βλαχική λέξη «brad» που σημαίνει έλατα. Μετά από 3 χιλιόμετρα θα βρείτε την διασταύρωση για το μικρό χωριό Καπέσοβο. Μετά από 4 χιλιόμετρα στα αριστερά σας θα βρείτε το δρόμο προς το Μοναστήρι του Ραγκαβά.

Γυφτόκαμπος 2002
Γυφτόκαμπος 2002
Γυφτόκαμπος 2002

Μετά από 2 χιλιόμετρα θα βρείτε το χωριό Τσεπέλοβο. Διασχίζοντας το προς τα πλάγια, θα βρείτε το χωριό Σκαμνέλι. Συνεχίστε και μετά από 11 χιλιόμετρα θα βρείτε την περιοχή Γυφτοκάμπου. Εδώ κάθε χρόνο, κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, μπορείτε να παρακολουθήσετε μια μεγάλη γιορτή προς τιμήν της φυλής των Σαρακατσάνων. Μετά από 1 χιλιόμετρο, θα βρείτε τη διασταύρωση για τη Λάιστα. Συνεχίστε προς τα αριστερά προς τα Ηλιοχώρι και Χρυσοχώρι. Μετά από λίγα χιλιόμετρα στα δεξιά σας, μπορείτε να θαυμάσετε την εκκλησία του Αγίου Μηνά, αφιερωμένη στον προαναφερθέντα άγιο, που κτίστηκε από τους Τσουλάκη.

Η εκκλησία του Αγίου Μηνά στο Ηλιχώρι 2002
Η εκκλησία του Αγίου Μηνά στο Ηλιχώρι 2002

Συνεχίστε για 1-2 χιλιόμετρα και είστε εδώ! Φτάσατε στο Ηλιοχώρι (Το Χωριό του Ηλίου)!

βιβλίο του Ντομπρίνοβο