ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Η εκκλησία του Αγίου Μηνά στο Ηλιοχώρι 2002
Η εκκλησία του Αγίου Μηνά: Εάν αγαπάτε τη φύση και το φρέσκο αέρα, δεν πρέπει να χάσετε μια ευχάριστη βόλτα στο δρόμο που σας οδηγεί προς τα Ιωάννινα. Λίγα μέτρα έξω από το Ηλιοχώρι θα βρείτε τη μικρή εκκλησία του Αγίου Μηνά. Η είσοδος της εκκλησίας αντικαταστάθηκε με μια νέα το καλοκαίρι του 2009, από τον χωριανό Γεώργιο Πολυμέρη. Σε αυτήν την εκκλησία, τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, οι κάτοικοι του Ηλιοχωρίου γιορτάζουν την θεία λειτουργία για τον Άγιο Σωτήριο. Χωριανοί από όλη την Ελλάδα επιστρέφουν στο Ηλιοχώρι για να συμμετάσχουν στη λειτουργία. Καθώς εισέρχεστε στο Ηλιοχώρι υπάρχουν πολλές οδικές πινακίδες για τουρίστες που υποδεικνύουν την απόσταση οδήγησης για να επισκεφθείτε το χωριό και τη γύρω περιοχή.

Όποιος αγαπά τις τουριστικές διαδρομές μπορεί να ακολουθήσει τις κατάλληλες πινακίδες που βρίσκονται στην άκρη του δρόμου. Μέσα στο χωριό μπορείτε να βρείτε τη νέα κεντρική πλατεία που φιλοξενεί ένα κτίριο που κάποτε λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο και τώρα έχει γίνει το δημαρχείο της πόλης. Κάντε κλικ στις εικόνες για να τις μεγεθύνετε.

Πλατεία στον στο Ηλιοχώρι 2002
Πλατεία στον στο Ηλιοχώρι 2002
Το σχολείο στο Ηλιοχώρι 2002
Το σχολείο στο Ηλιοχώρι 2002
Παλιό σπίτι στο χωριό Ηλιοχώρι
Το σχολείο στο Ηλιοχώρι 2009

Ακολουθώντας τον δρόμο κατά το κατέβασμα του χωριού, φτάνετε στο Μεσοχώρι, το οποίο σημαίνει «Κέντρο του Χωριου». Αυτή ήταν η παλιά κεντρική πλατεία που εκτεινόταν μέχρι τη Σοχώρα. Σε αυτήν την δημόσια πλατεία βρίσκεται το περίφημο πλατάνι, ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα της Ελλάδας.

Ο πλάτανος (Άγιος Νικόλαος):
Ο πλάτανος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες φυσικές ομορφιές, με περίμετρο 10,5 μέτρα, μεταξύ των μεγαλύτερων στην Ελλάδα. Πολλοί τουρίστες που έχουν επισκεφθεί αυτό το πλατάνι έχουν μείνει άφωνοι από την ομορφιά του. Ορισμένοι λένε ότι για 600 χρόνια χρησιμοποιούταν ως σημείο συνάντησης μετά την Θεία Λειτουργία. Πρόκειται επίσης για έναν τόπο διοργάνωσης πολλών εορτασμών των κατοίκων της περιοχής, όπου συναντιούνται για να απολαύσουν το μεσημεριανό τους, με κρέας και ψάρια, και να συνεχίσουν με τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου. Ο χώρος είναι επίσης κατάλληλος για τα παιδιά, καθώς υπάρχει ένα μικρό πάρκο όπου μπορούν να παίξουν. Για όσους αγαπούν τα αθλήματα υπαίθρου, υπάρχει επίσης ένα μικρό γήπεδο μπάσκετ.

Άποψη του Μεσοχώρι στο Ηλιοχώρι 2009
Άποψη του Μεσοχώρι στο Ηλιοχώρι 2009
Η βρύση στην πλατεία Μεσοχώρι στο Ηλιοχώρι 2009
Ο πλάτανος στο Ηλιοχώρι 2009
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου 2002
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου 2002
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ηλιοχώρι 2002
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου:
Πέρα από την πλατεία, μπορείτε να βρείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που κτίστηκε το 1850 και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στα Ζαγοροχώρια. Διαθέτει μια μεγάλη αυλή όπου οι κάτοικοι αναπαύονται μετά τους εορτασμούς, για να ανταλλάσσουν ευχές και νέα των συγγενών. Στο εσωτερικό της εκκλησίας βρίσκεταιη Αγία Τράπεζα με καθίσματα στα πλάγια σε σειρές, στραμμέναπρος την Αγία Τράπεζα. Στους τοίχους υπάρχουν πολύτιμες εικόνες και βυζαντινές τοιχογραφίες. Η οροφή ανακαινίστηκε πρόσφατα εξ ολοκλήρου, χρησιμοποιώντας μεγάλες πλάκες από σχιστόλιθο που προέρχονται από την Καβάλα. Συνεχίζοντας, μετά το μεγάλο πλατάνι, μπορείτε να βρείτε την πέτρινη γέφυρα του Πέτσου. Εάν συνεχίσετε τη διαδρομή, μπορείτε να βρείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.
Η Γεφυρα Του Πεκκιου: Το πέτρινο αυτό γεφύρι πιθανότατα προέρχεται από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο. Είναι έναμονότοξο γεφύρι που διασχίζει το «Μεγάλο Ρέμα», τον παραπόταμο του Ρεσίτη. Ομοίως, στα περισσότερα γεφύρια της περιοχής, το γεφύρι του Πέτσου κατασκευάστηκε με δωρεές Ηπειρωτών. Ένα μεγάλο ποσό δώρισε ο ευεργέτης του, δίνοντας το όνομά του στο γεφύρι. Πιο συγκεκριμένα, τα έξοδα κατασκευής του καλύφθηκαν από την οικογένεια του Αντωνίου Πέτσου. Μετά τον σεισμό του 1967, η μικρή γέφυρα υπέστη σοβαρές ζημιές αλλά αργότερα αποκαταστάθηκε. Το καλοκαίρι του 2005 άρχισαν εντατικές εργασίες συντήρησης για να θέσει τη γέφυρα σε ασφάλεια. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους κατασκευαστές του.
Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Ηλιοχώρι 2009

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου:
Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από το χωριό, κατά μήκος του μονοπατιού που οδηγεί προς τη Λάιστα. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, η εκκλησία κατασκευάστηκε περίπου το 1770 από τον μοναχό Βλάσιο, ως χώρος προσευχής.Στο παρελθόν ήταν καταφύγιο για Αλβανούς που πέρασαν από εκεί, μετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα. Έφτασαν στην Ήπειρο λαθραία και εξόργισαν τον ναό ανάβοντας φωτιές, καταστρέφοντας εικόνες κ.λπ. Το 2015, η εκκλησία ανακαινίστηκε πλήρως και πλέον την επισκέπτονται τουρίστες που κατευθύνονται στους καταρράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα.Ακολουθώντας το μονοπάτι προς τη δεξιά πλευρά, κοντά στον ποταμό Κρυοπόταμο, μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια του παλιού αλευρόμυλου με νερό. Λίγο πιο πέρα μπορείτε να βρείτε τις μεγάλες καταρρακτώδεις πηγές που ονομάζονται Μπάλτα Ντι Στρίγκα.

Ο καταρράκτης της Μπάλτα Ντι Στρίγκα:
Αναμφίβολα είναι ίσως το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας.Οκαταρράκτης απέχει 20 λεπτά με τα πόδια από το Ηλιοχώρι, με σαφή σήμανση από την είσοδο της πόλης. Ο καταρράκτης βρίσκεται 780 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην πραγματικότητα αποτελείται από τρεις καταρράκτες.Αυτός που κλέβει την παράσταση είναι ο μεγαλύτερος, ύψους 25 μέτρων με μια μαγευτική πισίνα στη βάση του, με βάθος που ξεπερνά τα 5 μέτρα.Εδώ ακριβώς τον Οκτώβριο του 2009 η τηλεόραση του ΣΚΑΪ γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για αυτή τη φυσική ομορφιά και την πόλη του Ηλιοχωρίου. Το 2011 δημιουργήθηκε ο νέος δρόμος που ξεκινά από τογεφυρι του Πέτσου μέχρι τους καταρράκτες, περνώντας δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Η περιοχή γύρω από τον καταρράκτη είναι καλά οργανωμένη. Πάγκοι και πέτρινο τραπέζι έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να ξεκουράζονται και να απολαμβάνουν το μοναδικό θέαμα που προσφέρει αυτός ο πανέμορφος καταρράκτης. Σήμερα είναι ένας προορισμός για πεζοπόρους, τουρίστες από όλο τον κόσμο και κινηματογραφιστές που απαθανατίζουν αυτό το θέαμα με drones.

καταρράκτης της Μπάλτα Ντι Στρίγκα στο ηλιοχωρι

Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία:
Στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, υπάρχει ένα αγροτικό μονοπάτι που οδηγεί μετά από 2 χιλιόμετρα σε μια μικρή λόφο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία. Αυτός ο δρόμος συνεχίζει για την πόλη της Κόνιτσας, συνδέοντας τον δρόμο μεταξύ Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης. Στις 5 Ιουλίου 2021, ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης και ανοικοδόμησης του ναού.

Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Ηλιοχώρι 2002
Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Ηλιοχώρι 2002
Άποψη του χωριού Ηλιοχώρι από την εκκλησία του προφήτη Ηλία
Η εκκλησία της Παναγίας στο Ηλιοχώρι 2009
Η Εκκλησία της Παναγίας:
Λίγο μακριά από την κεντρική πλατεία του Ηλιοχωρίου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας, περίπου 10 λεπτά από το χωριό. Κτίστηκε το 1350 από Κρητικούς μοναχούς. Ήταν μία από τις πιο αξιόλογες εκκλησίες πριν από την λεηλασία της από τους Τούρκους, μετά τη δολοφονία του Αλή Πασά. Σε αυτήν την εκκλησία μπορείτε να θαυμάσετε τις αρχαίες εικόνες, την παλιά Αγία Τράπεζα και τα χαραγμένα ξύλινα έπιπλα. Απέναντι από την εκκλησία υπάρχει μια μικρή, σκεπαστή βεράντα που έχει ένα μεγάλο καμπανάκι με μια λατινική επιγραφή. Δίπλα στην εκκλησία υπάρχουν δύο καλά διατηρημένες κατακόμβες, όπου οι μοναχοί του αρχαίου μοναστηριού κρύβονταν κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου για να ξεφύγουν από τους Τούρκους.

Το 1822, οι στρατιώτες του Οθωμανικού Σουλτάνου, έχοντας δολοφονήσει τον Αλή Πασά στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας, κατέλαβαν πολλά από τα έργα των μοναστηριών στην περιοχή του Ζαγορίου. Η εκκλησία της Παναγίας έπεσε θύμα κλοπών και δολοφονιών. Οι δράστες πίστευαν πως οι μοναχοί έκρυβαν χρήματα στον ναό. Δίπλα στην εκκλησία βρισκόταν το νεκροταφείο το οποίο στον 20ό αιώνα μετακινήθηκε δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, λόγω της μείωσης του πληθυσμού του χωριού. Το 1943 υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά τη διάρκεια της αδίστακτης κατοχής από τους Ναζί που δεν λυπήθηκαν κανέναν. Ο Ηπειρώτης Κώστας Κρυστάλλης,συνέβαλε με άρθρα σε εφημερίδα εκείνη τη χρονιά, τονίζοντας τη δυστυχία των χωριών στα Πίνδο και επισημαίνοντας την εκκλησία της Παναγίας του Ηλιοχωρίου ως πολύτιμη πηγή ιστορικών πληροφοριών.

Ο ποταμός Ρασενίτης:
Ένα ενδιαφέρον θέαμα είναι ο ποταμός Ρασενίτης, που ρέει κατά μήκος της κοιλάδας από το χωριό και χρησιμεύει ως παραπόταμος του μεγάλου ποταμού Αώου, προσφέροντας ένα εξαιρετικό σημείο για ψάρεμα. Επιπλέον, η τοποθεσία είναι ιδανική για πεζοπορία ή ποδηλασία σε ένα από τα πιο γραφικά και υγιεινά τοπία. Ο δρόμος που οδηγεί από το Ηλιοχώρι προς το Βρυσοχώρι εκτείνεται περαιτέρω προς το Παλαιοσέλι, ένα μικρό χωριό που βρίσκεται κατά μήκος της διαδρομής, και διασχίζει τον ποταμό Αώο μέσω ενός στερεού γεφυριού που κατασκευάστηκε πριν από λίγα χρόνια για να αντικαταστήσει το παλιό, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι χειμερινές πλημμύρες. Αυτός ο δρόμος συνεχίζει προς την πόλη της Κόνιτσας, συνδέοντας την με τη διαδρομή Ιωαννίνων – Θεσσαλονίκης.

Ο ποταμός Ρασενίτης στο Ηλιοχώρι 2009
Γυφτόκαμπος: Στην περιοχή του Γυφτόκαμπου, κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, οι απόγονοι της αρχαίας φυλής των Σαρακατζάνων, γνωστοί για τις εξαιρετικές ικανότητες εκτροφής, συγκεντρώνονται για μια μεγάλη γιορτή που ξεκινά την απόγευμα της Παρασκευής. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρίαέρχονται για να γιορτάσουν. Κατά την άφιξή τους, στήνουν σκηνές και ανάβουν μεγάλες φωτιές για να παρασκευάσουν ψητά και για να ζεσταθούν, καθώς η θερμοκρασία πέφτει τη νύχτα. Το απόγευμα του Σαββάτου, ανάβουν μια φωτιά στο κέντρο της πλακόστρωτης πλατείας, γύρω από την οποία οι άνθρωποι χορεύουν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.
Γυφτόκαμπος 2002
Γυφτόκαμπος 2002
Γυφτόκαμπος 2002
Γυφτόκαμπος 2002
Γυφτόκαμπος 2002
Γυφτόκαμπος 2002

Στο Γυφτόκαμπο, οι γιορτές περιλαμβάνουν ζωντανούς χορούς συνοδευόμενους από ορχήστρα με μαντολίνο, κλαρίνο, ταμπουρίνο και διάφορους σολίστες. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν το πότο, το φαγητό και τον χορό καθ’ όλη τη διάρκεια του πανηγυριού. Το πρωί της Κυριακής, επαγγελματίες χορευτές ντυμένοι με τυπικές ηπειρώτικες στολές ανεβαίνουν στη σκηνή και εκτελούν επίδειξη. Οι εορτασμοί συνεχίζονται μέχρι το απόγευμα, όταν οι παρευρισκόμενοι αρχίζουν να αποσυναρμολογούν τις σκηνές τους και επιστρέφουν στα σπίτια τους. Αυτή η εκδήλωση έχει μεγάλη σημασία, αφού θυμίζει τις εποχές που τα κοπάδια κινούνταν από τις ακτές προς τα πράσινα βουνά της Ηπείρου στην αρχή της άνοιξης. Οι βοσκοί συνήθιζαν να φέρνουν όχι μόνο τα κοπάδια αλλά και τις οικογένειές τους, και κάποιοι από αυτούς εγκαθίσταντο τελικά σε αυτά τα ορεινά χωριά. Από το χωριό Ηλιοχώρι, μπορείτε να απολαύσετε το μαγευτικό βουνό Πάπιγκο, όπου κάποτε βρισκόταν η κατοικία του διαβόητου ληστή «Νταβέλη». Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι πέρασε ένα χρόνο σε αυτήν τη σπηλιά κατά την περίοδο που η Ηπείρος βρισκόταν υπό την τουρκική κυριαρχία. Το Πάπιγκο είναι επίσης προορισμός για τους συλλέκτες τσαγιού που έρχονται να συλλέξουν μία ποικιλία τσαγιού.

 

βιβλίο του Ντομπρίνοβο